Ομάδα στόχος / κριτήρια

Με δεδομένο το γεγονός ότι την τελευταία δεκαετία έχουν συντελεστεί ταχύτατες αλλαγές στην επιστήμη της παιδαγωγικής και της ψυχολογίας, το Πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα ηλικίας άνω των 45 ετών για τα οποία έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον 10 ετών από την ημερομηνία κτήσης του πτυχίου τους.

Αναλυτικότερα, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι:

  • Απόφοιτοι Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης
  • Απόφοιτοι Τμημάτων Δημοτικής Εκπαίδευσης
  • Απόφοιτοι Τμημάτων Καθηγητικών Σχολών
  • Απόφοιτοι Ιατρικής Σχολής, με ειδίκευση στην Παιδιατρική και τη Γενική Ιατρική

Προκειμένου οι υποψήφιοι να δηλώσουν συμμετοχή και να συμμετάσχουν στο Δωρεάν Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης για την Επικαιροποίηση Γνώσεων Αποφοίτων ΑΕΙ (ΠΕΓΑ) με τίτλο: «Καινοτομικές Δράσεις σε Μειονοτικά Περιβάλλοντα Μάθησης: Εκπαίδευση και Ποιότητα Ζωής – Πολιτισμός», θα πρέπει να έχουν αντίστοιχο πτυχίο. Οι απόφοιτοι δεν θα πρέπει να είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών και θα δοθεί προτεραιότητα σε άτομα από κοινωνικά και οικονομικά ευπαθείς ομάδες.

Επιπλέον κριτήρια που θα ληφθούν υπόψη κατά την επιλογή των συμμετεχόντων σχετίζονται με τα εξής: α) η δυνατότητα πρόληψης της ανεργίας με προσφορά ευκαιριών ένταξης στην αγορά εργασίας β) η θεραπευτική παρέμβαση στην κατάσταση των μακροχρόνια ανέργων γ) η πρόβλεψη για συμμετοχή γυναικών στις πράξεις κατάρτισης και δ) η μέριμνα για συμμετοχή ατόμων που προέρχονται από πληθυσμιακές ομάδες που αποκλείονται ή απειλούνται με αποκλεισμό από την αγορά εργασίας.

Το πρόγραμμα είναι δωρεάν και θα υλοποιηθεί σε τρεις πόλεις: Ιωάννινα (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), Θεσσαλονίκη (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο) και Ρέθυμνο (Πανεπιστήμιο Κρήτης). Σε κάθε πόλη θα λειτουργήσει ένα τμήμα, το οποίο θα αποτελείται από 25 άτομα.

Διάρκεια-Διεξαγωγή του Προγράμματος

H καινοτομία του Προγράμματος έγκειται στον τρόπο οργάνωσης και διεξαγωγής του. Το Πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα σε αποφοίτους από διάφορες πόλεις της Ελλάδος και από διαφορετικές Σχολές να συμμετάσχουν από κοινού σε ένα Πρόγραμμα Επιμόρφωσης που στηρίζεται στις σύγχρονες Τεχνολογίες. Μέσω της υιοθέτησης σύγχρονων και ασύγχρονων τεχνικών τηλεκπαίδευσης, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης σειράς μαθημάτων διαφόρων γνωστικών αντικειμένων.

Τα μαθήματα–γνωστικά αντικείμενα που έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα, δεν έχουν μόνο ως στόχο την κατάρτιση των συμμετεχόντων στις νέες εξελίξεις στα επιλεγμένα επιστημονικά πεδία, αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του επαγγελματία. Επίσης, τα μαθήματα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας που αντιμετωπίζει διάφορες προκλήσεις (οικονομική κρίση, πολυπολιτισμικότητα). Σε αυτό το πλαίσιο ο επαγγελματίας αποκτά τη δυνατότητα να κατανοεί τις σύγχρονες απαιτήσεις και να ανταποκρίνεται σε αυτές ως συμμετοχικός πολίτης και εργαζόμενος.

Η διάρκεια του προγράμματος είναι 14 μήνες στους οποίους θα πραγματοποιηθούν δύο (2) αυτοτελείς Κύκλοι Σπουδών συνολικής διάρκειας 100 ωρών ο καθένας.

Τα μαθήματα είναι δεκαεπτά, θα γίνονται δια ζώσης και κατά τις ημέρες Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή και θα ολοκληρωθούν σε έξι τριήμερα.

Υποβολή Αιτήσεων

Οι αιτήσεις για τον Α΄ Κύκλο Σπουδών θα πραγματοποιηθούν το διάστημα μεταξύ 02/12/2014 και 22/12/2014.

Οι αιτήσεις για τον Β΄ Κύκλο Σπουδών θα υποβάλλονται μέχρι 20/05/2015.

Οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή μέσω ταχυδρομείου στην διεύθυνση

Γραμματεία του ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΓΙΑ την ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΓΝΩΣΕΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΑΕΙ
Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών
Πανεπιστημιούπολη
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
T.K. 45110 Ιωάννινα

Επιλέξτε [εδώ] για να κατεβάσετε την αίτηση συμμετοχής

Τα δικαιολογητικά που χρειάζονται είναι: αίτηση, αντίγραφο πτυχίου, βιογραφικό.

Τα ονόματα των επιλεχθέντων θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του προγράμματος.

Τέλος, οι υποψήφιοι μπορούν να ενημερώνονται για το Πρόγραμμα από την Επιστημονικώς Υπεύθυνη του Προγράμματος, Συντονίστρια της Πράξης

κ. Μαρία Σακελλαρίου
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Αλλα, και από τους επιστημονικούς υπευθύνους των συμπρατόντων τμημάτων:

κ.Εύη Ντζάνη
Επίκουρος Καθηγήτρια, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
κ. Ηρακλής Ρεράκης
Καθηγητής, Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, Αριστοτέλειο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
κ.Πέλλα Καλογιαννάκη
Καθηγήτρια, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης